live från finanskrisen III

Tidigare köpte jag och mina kollegor en hel del tjänster från en viss leverantör. Vi var en viktig kund. Vi skyfflade miljoner till dem varje år.

De var ett framgångsrikt familjeföretag som gick som tåget. De var attraktiva. På köplistan hos flera stora koncerner. Till slut sålde grundarna rubbet. Det var deras livs affär. De blev rika som bara den. På pappret. De fick betalt i aktier i den uppköpande bolaget…

Problemet var att de blev uppköpta av ett gäng klåpare. På ett drygt år lyckades de rasera både det här och flera andra bolag de köpt upp. De hade ingen aning om hur verksamheten skulle drivas. Vi hörde tidigt rykten om hur det stod till. Vi fick konstiga signaler. Saker fungerade inte. Ekonomin var inte som den skulle. Det nya ägarbolaget började falla samman. Vi fick kalla fötter.

Steg för steg flyttade vi våra inköp till den konkurrerande leverantören. Vi ville inte riskera något. Andra kunder gjorde likadant.

Bolagen som det nya ägarbolaget köpt upp föll ett efter ett och för inte så längesen var det dags för vår gamla leverantör. Ekonomisk rekonstruktion. På gränsen till konkurs.

Denna veckan har det kommit mail från våra gamla kontakter. En efter en. De tackar för sig. Gör sin sista dag den här fredagen.

Det gör lite ont.

Grundarnas aktier i det nya ägarbolaget är idag värda någon ynka procent av det de var vid uppköpet.

Annonser

0 Responses to “live från finanskrisen III”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
samtidigt twittrar

senaste kommentarer

arkiv