fem städer, femton dagar

Jag gillar att semestra med lite tempo. Så varför inte avverka halva öst- och centraleuropa på drygt två veckor? Så blev det.

Bukarest
Bortsett från Ceaușescus galna palats, bara slaget av Pentagon i storlek, så finns det väl egentligen inte så mycket att se i stan. Det är mest stort, brötigt och trafikerat. Men det där palatset är trots allt imponerande på sitt eget sätt.

Mer överraskande var att Bukarest hade de trevligaste bar- och restaurangkvarteren vi stötte på. På uteserveringarna i gamla stan vilade det minsann inga ledsamheter inte. Åtminstone inte hos den förmodat lilla klicken av befolkningen som har råd att hålla på med nöjen av den typen.

Sofia
Ett betydligt lugnare ställe. Trots sin storlek mest idylliska små kvarter med låga hus och trädbeväxta trottoarer. Finfint. Här skulle jag kunna bo. Dessutom i Karpaternas gränsland så man kan ta lokalbussen till ett hyfsat skidsystem. Fast vi tog förstås taxi. Och kabinliften var förstås bara öppen på helgerna. Men ändå.

Belgrad
Kanske det intressantaste stället. Ett av europas mest strategiska läge har inneburit krig och belägringar mest hela tiden genom årtusendena. Och ärren från Nato’s bombningar 1999 var fortfarande tydliga. Trots det trevliga bohemkvarter att dricka billig öl i. Och glömma bort allt kring nutidshistorien man egentligen skulle vilja fråga om.

Sen var nån serb var dum och stal mina kameragrejer och mina favoritsolglasögon. Men jag kan gilla dem ändå.

Budapest
En klassiker. Kanske Europas vackraste stad. En ultimat kombination av arkitektur, muséer, bad och broar man kan dricka öl på. Lite dyrare än resten av resan, men fortfarande ett perfekt och billigt weekendalterntiv. Åk dit.

Bratislava
En av de nyaste huvudstäderna i Europa. Men med en rik historia. Och ett slott. Och några palats. Och några muséer. Och sånt.

Fast vid det här laget var jag ganska trött på att turista. Men en takbar i en bropylon gjorde ett djupt intryck på mig.

Annonser

3 Responses to “fem städer, femton dagar”


  1. 2 samtidigt onsdag 17 oktober, 2012 kl. 09:11

    Nu stal ju en elak serb min kamera… Men en och annan bild finns, så det kommer.

  2. 3 mr epo onsdag 17 oktober, 2012 kl. 09:55

    Hmmm…kanske skall läsa och begrunda istället för att reptilsnabbt kommentera.
    Nä, det vore någon form av självmisshandel.

    Tråkigt med kameran dock.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
samtidigt twittrar

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

senaste kommentarer

arkiv